Altın Otunun Faydaları Nelerdir?

Özellikle de son yıllarda doğal şifa kaynakları çok fazla araştırılmaktadır. Bu doğal şifa kaynaklarından birisi olan altın otunun popülerliği ise gün geçtikçe artmaktadır. Bu popülerliğin kaynağını merak edenler ise altın otu nedir diye araştırmaya başlamıştır.

altin-otunun-faydalari-nelerdir

altin-otunun-faydalari-nelerdir

Ölmez çiçek olarak da bilinen altın otu, Asteraceae familyasına ait olan bitkinin Helichryum cinsinden olan bir bitki türüdür. Her bir yaprağında en az 10 ya da 15 tane sarı tomurcuğu bulunan bu çiçek oldukça faydalı bir bitkidir. Türkiye’nin Doğu Anadolu Bölgesinde bulunan Van ilinde üretimi yapılan bu bitki her sene yılın belli zamanlarında toplanmaktadır.

Altın Otunun Faydaları Nelerdir?

Bu bitki türünü araştıran ve altın otu faydaları nelerdir diye soran kişiler,  altın otunun faydalarının birden çok hastalığa şifa olduğunu öğrenen ve hastalıklarını altın otu ile doğal bir şekilde iyileştirmeye çalışan insanlar bulunmaktadır. Altın otunun en çok bilinen faydaları ise şu şekilde belirlenmiştir;

  • Mide ekşimeleri için kullanılmaktadır.
  • Mide yanmalarını azaltmaktadır.
  • Varis, egzama ve vücut iltihaplarına karşı adeta savaş açmaktadır.
  • Siğilleri küçültmekte ve yok etmektedir.
  • Vücuttaki yaralara sürüldüğü takdirde yaralar çok çabuk kapanmakta ve kabuk tutmaktadır.
  • Böbrek taşı, pankreas ve safra kesesi yetmezliği için kullanılmaktadır.
  • Prostat rahatsızlığı yaşayan kişileri rahatlatmaktadır.
  • Sindirim sistemini ve bağırsak rahatsızlıklarını düzenlemektedir.
  • Düzenli olarak tüketildiğinde romatizma ve kireçlenme gibi hastalıklara şifa olmaktadır.
  • Yoğun bir idrar söktürücü özelliği bulunmaktadır.
  • Sağlıklı bir şekilde zayıflamak isteyen kişiler tarafından sıklıkla kullanılmaktadır.
  • Cildi nemlendirmektedir.
  • Cildi sıkılaştırmaktadır.
  • Eklem ve kas ağrılarını azaltmaktadır.
  • Kadınların adet dönemlerinde adet söktürücü özelliği bulunmaktadır.
  • Düzensiz adet kanamalarını düzenlemektedir.
  • Rahim kasılmalarını azaltmaktadır.
  • Basur tedavisini desteklemektedir.
  • Böbrek dostu olarak bilinmektedir. 

Altın Otu Çayı Nasıl Yapılır ve Faydaları Nelerdir?

Altın otu çayını demlemek için bir bardak soğuk suya 4 – 5 altın otu tomurcuğu atarak 15 dakika boyunca demlenmesi yeterli olacaktır. Demlenen çaya biraz soğuduktan sonra bir şeker kaşığı kadar bal ekleyerek tüketilebilmektedir.

Altın Otu Zararları

Doğal bir şifa kaynağı olan altın otunun bilinen bir zararı ya da yan etkisi bulunmamaktadır. Ama genel olarak 10 yaşından küçük çocukların altın otunu kullanmaları tavsiye edilmemektedir. Altın otu demlenerek sıcak bir şekilde tüketilmektedir. Demlenen altın otu çayına bir çay kaşığı bal eklenerek tüketilirse altın otu çayının acı tadı da hafiflemektedir. 

Altın Otunu Kimler Tüketemez?

Altın otunun yukarıda bahsedildiği gibi kesin bir yan etkisi ya da zararı bu zamana kadar gözlemlenmemiştir. Ama bu altın otunu kronik rahatsızlığa sahip olan kişiler ya da safra taşı rahatsızlığı bulunan kişiler kullanmak isterse muhakkak doktora danışması tavsiye edilmektedir. Aynı zamanda hamile ve emziren anneler de bu doğal şifa kaynağını tüketmeden önce kesinlikle doktora danışması gerekmektedir.

Sonuç

Altın otu, M.Ö. antik dönemlerde ve günümüzde tıbbi amaçlı kullanılmaktadır. Altın otu, daha çok cildi yatıştırıcı ve iyileştirici özellikleri ile bilinmektedir. Altın otu, bu özelliklerinden dolayı  yara, cilt yanığı, yara, çatlak, sivilce, siyah nokta ve leke gibi cilt sorunları için kullanılmaktadır. Altın otu, cildin doğal pH dengesini koruyabilmektedir. Altın otu, ağız ve diş sağlığı alanında da oldukça etkili olmaktadır. Anti-enflamatuar, antimikrobiyal ve antiseptik özellikleri sayesinde ağız ve diş sağlığı alanında da kullanılmaktadır. Diş ağrıları, diş eti kanamaları ve diş eti iltihabı gibi sorunlarda kullanılabilmektedir. Altın otu özellikle diş macunu, diş fırçası ve ağız gargaraları gibi diş sağlığı ürünlerinde kullanılabilmektedir. Altın otu, aynı zamanda anksiyeteyi hafifletmek ve insan vücudundaki inflamasyonu azaltmak için de kullanılabilmektedir. 

Sıkça Sorulan Sorular

Altın otu ne işe yarar nasıl kullanılır?

Altın otu, tokluk hissi yarattığı için gereksiz besin alımını engellemektedir. Altın otu, aynı zamanda maske olarak cilde uygulanabilmektedir.

Altın otunu kimler kullanamaz?

Böbreklerinde ya da safra kesesinde taş olan hastaların asla bilinçsizce tüketilmemesi gerekmektedir. Tüketmeden önce muhakkak doktora başvurulması gerekmektedir. 

Altın otunun diğer adı nedir?

Halk arasında farklı isimlerle anılmaktadır. Ölmez çiçek, arı çiçeği, güneş çiçeği vb. 

Altın otu böbreklere zarar verir mi?

Prostat için şifa kaynağı olduğu bilinmektedir. Böbreklerde oluşan taş ve kumun dökülmesine yardımcı olmaktadır. İdrar söktürücü bir özelliğe sahiptir. 

Önemli: Tüketmeden önce doktorunuza muhakkak danışınız.

 

Önceki Yazı
Sonraki Yazı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir