Reformer Pilatesin Faydaları Nelerdir

Nam-ı diğer aletli pilates, yeni moda bir spor olarak görünse de 1900’lerin başlarında ortaya çıkmış bir egzersiz türüdür. Hareketli bir yatak ve ona bağlanan yaylardan ve footbar adı verilen parçalardan oluşan reformer pilatesin faydaları günümüzde oldukça popüler bir konu haline gelmiştir.

Adını nereden alır? 1880’li yıllarda Almanya’da doğan Joseph Pilates, küçüklüğünden beri astım, raşitizm ve ateşli romatizma gibi sağlık sorunları yaşadı. Vücudunu kuvvetlendirmek için yoga, eskrim, boks, güreş ve cimnastik ile uğraştı. 1. Dünya Savaşı sırasında bir enterne kampında esir alındı ve savaş süresince burada tutuldu. Kampta olduğu süre boyunca sürgündeki kişilere her gün egzersiz yaptırdı. J. Pilates’e göre, 1918-1919 yılları arasında onun egzersiz yaptırdığı kimse grip salgınından etkilenmedi. Daha sonra tutulduğu kamptan alınıp bir hastanede görevlendirildi.

Kas güçlenmesi ve vücut esnekliği açısından reformer pilatesin faydaları oldukça önemlidir.

Kas güçlenmesi ve vücut esnekliği açısından reformer pilatesin faydaları oldukça önemlidir.

J. Pilates’in egzersiz programını uygulayan hastaların, salgın hastalıkların hiçbirine yakalanmadığı ve kısa sürede iyileşme gösterdiği bilinmekte. Savaş sonrasında deniz yoluyla ABD’ye giden Pilates, hemşire eşi Clara ile tanıştı. 1926 yılına gelindiğinde New York’a taşınıp ilk pilates stüdyosunu açtılar. Bu stüdyoda kontroloji adı verdikleri metodu uygulamaya, aletli pilatesi faydaları ile halkı tanıştırmaya başladılar.

Ferreira ve diğerleri (2018), reformer pilates ile vücudun birçok noktadaki kasın eş zamanlı çalıştığını çalışmalarında gözlemlemişler ve rapor etmişlerdir. Vieria vd. (2015) ise yine bu pilates türü hakkında incelemelerde bulunmuş; vücut esnekliğine olan katkısının büyük oranda olduğunu tespit etmişlerdir. Bu sebeple de günümüz Instagram kanallarında da gördüğümüz reformer pilates çalışmalarının oldukça popüler olmasının sebebi bundan kaynaklanmaktadır.

Mat Pilates ve Aletli Pilates Arasındaki Fark Nedir?

Hem mat, hem de reformer pilates kaslarınızı güçlendirmek, duruşunuzu düzeltmek için yavaş fakat kontrollü şekilde hareket etmeye odaklanır.

Mat pilates, vücut ağırlığı ve bazen diğer elle tutulan aksesuarlarla direnç oluşturmayı içerir ve yerde yapılır. Ancak reformer pilates, vücut ağırlığıyla ve/veya elcikler, yay seti, ellik ve halatlar ile yapılabilir.

Aletli pilates direnç olarak yayları kullandığı ve istediğiniz yayları takıp çıkarabildiğinizden, egzersizinizin ne kadar yoğun olacağını ayarlayabilirsiniz. Vücut ağırlığınızda egzersiz yaparken kendinize meydan okumak isterseniz reformerın en ağır yaylarını seçebilirsiniz.

Örneğin, squat yaparken zorlanıyorsanız, reformer üzerinde sırt üstü yatarak da squat etkili hareketler yapabilirsiniz. Ayaklarınızı reformerın ucuna doğru bastırarak, dizlere yük bindirmeden squat yapılabilir.

Doğru kas gruplarını çalıştırması sayesinde bel ve sırta yük bindirmez, aksine bu grupları güçlendirir ve ağrıları azaltmaktadır. Karın (core) ve sırt bölgelerinizi eşit oranda güçlendirir, dik bir postüre (duruşa) katkısı bulunur. Aletli pilatesin faydaları arasında kas yapısının bir bütün haline gelmesi, metabolizmanın hızlanması ve dayanıklılığın artması sayılabilir.

Genelde 1-3 kişi ile yapılan aletli pilates sırasında, eğitmeniniz hareketlerinizi daha iyi takip edip müdahale edebilir. Bu esnada hareketlerin faydası maksimize edilirken, sakatlıkların da önüne geçmesi sağlanır. Bu sayede reformer pilatesin faydaları daha etkili bir şekilde ortaya çıkar.

Reformer Pilatesin Kilo Vermeye Faydası Var Mıdır? Reformer Pilatesin Faydaları

Kilo vermek için esasında belirli ölçüde kalori açığı oluşturmamız gereklidir.

Kalori açığı, kişinin belli bir zaman zarfı boyunca vücut ağırlığını korumak için ihtiyacı olan kalori miktarından daha azını alarak zaman içinde kilo kaybını sağlamasıdır. Harcanan kalori miktarı alınan kaloriden yüksek olduğunda, ihtiyaç olan enerji vücutta biriken yağ depolarından kullanılır. Kilo vermek için gereken olan bu kalori açığı, çeşitli şekillerde sağlanabilir. Örneğin; işlenmiş gıdaları ve abur cuburları azaltmak, porsiyon kontrolüne dikkat etmek ve hareketi artırmak gibi. Kalori açığı oluştururken hareketin ve egzersizin faydası yadsınamaz. Aletli pilatesten de koşma veya ip atlama gibi kardiyo egzersizi şeklinde yararlanılabilir. Aletli pilatesi kilo vermek için yapmak istiyorsanız beslenme şeklinize de dikkat kesilmenizi önermekteyiz. Ancak bu şekilde reformer pilatesin faydalarını görmeye başlayabilirsiniz.

Reformer Pilates Hakkında Merak Edilenler

Reformer pilates insana ne tür faydalar sağlar?

Reformer pilates, kas kuvvetini ve dayanıklılığını artırır, esnekliği geliştirir, vücut farkındalığını artırır, stresi azaltır, dengeyi ve istikrarı geliştirir. Ayrıca, kötü duruş alışkanlıklarını düzeltebilir ve vücut şeklini iyileştirebilir. Bu anlamda reformer pilatesin faydaları oldukça önemlidir.

Reformer pilates kimler için uygundur?

Reformer pilates, her yaş grubundan ve fitness seviyesinden kişilere uygundur. Başlangıç seviyesinden ileri seviyeye kadar farklı zorluk seviyelerinde uygulanabilir ve kişisel hedeflere göre uyarlanabilir.

Reformer pilates nasıl bir ekipman gerektirir?

Reformer pilates, özel olarak tasarlanmış bir cihaz olan “reformer” cihazını gerektirir. Bu cihaz, yaylar, kayışlar ve hareket edebilen bir platform içerir. Ayrıca, pilates matı ve bazı yardımcı ekipmanlar da kullanılabilir.

Reformer pilates ne sıklıkta yapılmalıdır?

Reformer pilatesi ne sıklıkta yapmanız gerektiği kişisel hedeflerinize bağlıdır. Genellikle haftada 2-3 kez düzenli olarak yapılan seanslar faydalı olabilir. Ancak, başlangıç seviyesindeyseniz ve daha sonra artırabilirsiniz. Uzman bir eğitmenin rehberliğinde başlamak en iyisi olacaktır.

Tüm bunların yanısıra reformer pilatesin faydaları kadar yanınızda spora giderken taşımız olduğunuz çanta kullanmanın faydaları da oldukça önemlidir. Bunun için çanta ile ilgili yazmış olduğumuz makalemize göz atmayı unutmayın! Ayrıca Google üzerinden de farklı makalelerimize göz atabilirsiniz.

Kaynakça

  1. Ferreira, T., Marinho, P. E., Kessler, F., Bessa, J., & Vargas, V. Z. (2018). The Effects of Clinical Pilates Exercises on Patients with Shoulder Pain: A Randomized Clinical Trial. Journal of Manipulative and Physiological Therapeutics, 41(4), 259-266.
  2. Vieira, A., Lima, L., Mota, A., Lima, R., & Couto, A. (2015). Effects of Pilates on muscle strength, postural balance, and quality of life of older adults: A randomized controlled trial. Journal of Aging and Physical Activity, 23(3), 382-387.
Önceki Yazı
Sonraki Yazı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir