Beslenmede önemli katkılar sağlayan bitki, ülkemizde yüksek oranlarda yetiştirilir. Tahıl, tohum ve baklagiller olarak karıştırılan bitki için kuru fasulye nedir sorusu sıkça gündeme gelir. Baklagiller familyasına ait olan bitkininin, tohumlarının kurutulmuş hali kuru fasulye adını alır. Protein, lif ve nişasta açısından zengin içeriğe sahiptir. Mükemmel oranlarda B vitamini, folat, potasyum, selenyum, demir ve tiamin içerir.
Kuru, nemsiz ve serin yerlerde saklandığı takdirde uzun süre dayanır. Uzun zaman saklanması besin değerini düşürerek, sertleşmesine neden olur. Pişirilmeden önce tohumların ıslatılarak bekletilmesi pişme süresini kısaltır. Islatılarak kullanılan tohumlar, gaz ve şişkinliği engeller. Ülkemiz mutfağında en değerli besin olarak tüketilir. Besleyici değerleri yüksek, vitamin ve mineraller bakımından oldukça zengindir. Yüksek protein ve lifli yapısı bitkinin değerini artırır.
Kurutulmuş tohum olarak ülkemizde en yaygın yetiştirilen çeşitleri, boncuk, dermason, şeker, börülce, göbekli, barbunya ve dombaydır.
Kuru Fasulyenin Besin Değerleri
Tüketim oranı en yüksek baklagillerden olan kuru fasulye, bitkisel protein açısından en zengin besin sınıfında yer alır. Karbonhidrat ve lifli yapısı tok tutucu özelliğe sahiptir. 100 gr kuru fasulye 155 kilokalori enerji içerir. 27,91 gr karbonhidrat, 22 gr protein, 5 gr yağ, 306 mg potasyum, 9,64 gr lif, 49,22 kalsiyum, 1,44 gr demir bulunur. Kolesterol içermez. A, C, K, B, E vitaminleri ve mineraller açısından zengindir. Magnezyum, fosfor, çinko oranları yüksektir. Yüksek lif içeriği sindirim üzerinde olumlu etkilere sahiptir. Yüksek protein içeriğinden dolayı vegan beslenmede önceliği alır. Düşük kalori değeri, yüksek protein, karbonhidrat ve lif içeriğiyle diyet listelerinde tok tutucu, metabolizmayı hızlandırıcı ve yağ yakıcı özellikleriyle tercih edilir. Et yenmeyen beslenme tarzında sıkça kullanılır. İçeriğindeki protein zenginliği etle eşdeğer yapıya sahiptir.
Kuru Fasulyenin Zararları Nelerdir?
Bilinen bir zararlı etkisi bulunmayan ve tüketiminden dolayı olumsuz etkisi bulunmayan besin kaynağı kuru fasulye, aksine oldukça faydalı olarak değerlendirilir. Aşırı tüketimlerinden dolayı hassas bünyelerde gaz sancısına ve şişkinliğe neden olabilir. Pişirme şekillerinin değiştirilmesi ve tüketim miktarına dikkat edilmesi, bu sorunların giderilmesinde faydalı olur. Alerjik bünyelerin tüketim miktarlarına dikkat etmesi önerilir.
Kuru Fasulyenin Faydaları Nelerdir?
Geleneksel lezzetlerimizden olan ve mutfaklarımızın vazgeçilmez besini kuru fasulyenin faydaları nelerdir:
- Bol fil özelliği, bağırsak florasını düzenler ve kabızlık sorununa iyi gelir.
- Metabolizmayı hızlandırır, uzun süre tok tutar zayıflamaya destek olur.
- Kolesterol içermediği için et yemesi zararlı olan hastalar, diyetlerinde et yerine bolca kullanır.
- Yüksek protein içeriği et değerlerine eşittir.
- Kimyasal kozmetikler yerine, organik ve doğal özleri temizleyici olarak kullanılır.
- Sivilce, akne, yağ bezelerini giderir, oluşumuna engel olur. Cildi arındırır.
- Yüksek enerji kaynağıdır. Soğuk havalarda vücuda enerji vererek ısınmasını sağlar.
- Kalp krizi riskine karşı koruyucu özellikler içerir.
- Kemik, romatizma ve siyatik ağrılarına iyi gelir.
- Böbrek fonksiyonlarını düzenler.
Sonuç
Türk mutfağının en sevilen yemeklerinden biridir. Doyurucu ve enerji veren bir besindir. Yüksek oranlarda protein içerdiği için neredeyse et ile aynı durumdadır. Dolayısıyla vejateryan bireyler için protein açısından bir alternatiftir. Karaciğer yetmezliği, böbrek taşı gibi daha birçok rahatsızlığa iyi gelir. Lif oranı çok yüksektir. İçerdiği liften dolayı kötü kolesterolü (LDL) düşürmektedir. Bol lif içerdiği için bağırsak florasını düzenler. Kuru fasulye kabızlığı önler. Diyet yapan kişiler için oldukça sağlıklı ve idealdir. İçerisinde A vitamini ve C vitamini bulundurur. Kuru fasulyede, potasyum, kalsiyum ve demir bulunur. Cilt bakımı alanında da oldukça faydalıdır. Yağ bezesi ve sivilce oluşumunu engeller.
Sıkça Sorulan Sorular
Kuru fasulyenin yararları hakkında aşağıda öne çıkan sorular şu şekildedir:
Kuru fasulyede hangi vitaminler vardır?
Kuru fasulyede, A vitamini ve C vitamini bulunmaktadır.
Kuru fasulyede hangi mineraller vardır?
Kuru fasulyede, potasyum, kalsiyum ve demir mineralleri bulunmaktadır.
Kuru fasulye neden gaz yapar?
Kuru fasulyede, insan vücudunun sindiremeyeceği kadar çok oligosakkarit adı verilen şeker molekülü bulunmaktadır. Bu şeker molekülünü mide ve bağırsak sindirememektedir. Kuru fasulye vücutta bazı bakteriler tarafından parçalanmakta ve bu esnada hidrojen, nitrojen ve karbondioksit gazı ortaya çıkmaktadır.