Karabiberin Faydaları Nelerdir?

Roma Dönemi ticaretinde para birimi olarak kullanılan karabiber, günümüzde de en kıymetli baharatların başında gelir. Hindistan’dan tüm dünyaya yayılmıştır. 700’ün üzerinde çeşide sahip karabiber, piperaceae familyasına mensuptur. Sıcak ilkim türlerinin hepsinde yetiştiriciliği yaygın olarak yapılmaktadır. Karabiber nedir sorusu yüksek vitamin ve mineral içeriği yanında mutfaklarda vazgeçilmez tada sahip baharat olarak kullanılan faydalı bir bitki türü olarak ifade edilir. 

A vitamini deposu olarak değerlendirilen bitki, içeriğinde bulunan zengin mineral ve vitaminlerle birçok hastalık tedavisi ve önlenmesi konusunda etkilidir. Düzenli kullanımı sonucu günlük olarak ihtiyaç duyulan birçok vitamin ve mineral seviyesini karşılar. Demir, potasyum, magnezyum mineralleriyle birlikte, A, K ve C vitaminleri değerleri yönünden zengindir. 

Karabiber Nedir?

Zengin mineral ve vitamin deposu olan, mutfakların en beğenilen baharatının, kış aylarında fazla tüketilmesi önerilir. Soğuk algınlığı, grip ve solunum enfeksiyonlarına karşı koruyucu özellikler içerir. Yüksek besin değeri açısından sık ve bol şekilde tüketilmesi tavsiye edilir. Göz için faydalı vitaminler içerdiğinde, göz sağlığını korur, göz alerjileri etkilerine karşı önleyicidir. Metabolizmayı hızlandırır, enerji ve zindelik sağlar.  Sindirimi düzenler, hazmı kolaylaştırır, mide ve bağırsak rahatsızlıklarının önlenmesini sağlar. Anti bakteriyel ve antimikrobiyal özellikleriyle yaraların tedavisinde kullanılır. 

Karabiberin faydaları nelerdir sorusunun en çok merak edilen kısmı sigaraya olan etkileridir. Sigara içenler ve bırakmak isteyen kişiler karabiberin faydalarını araştırmakta etkilerini öğrenmektedirler. Zerdeçalla karıştırılarak tüketilen karabiber sigara bırakma konusunda etkilidir, kolaylaştırıcı özellikler içerir. Sigarayı bırakmak ve zararlarından kurtulmak isteyenlere özellikle önerilmektedir. Metabolizmayı hızlandıran karabiber, yağ yakıcı özelliklerdedir. 

Serbest radikallerle savaşan yapısı, vücuda detoks etkisi sağlar. Saç kepeklenmesini giderir, dökülmeyi önleyici özellikler gösterir. Bağışıklık direncini artırır ve kuvvetlendirir. Virüslere karşı vücut direnci oluşturur. Anti kanserojen özelliklere sahiptir. Stresi önler, ruhsal ve sinirsel düzenleyici etkilere sahiptir. Menopoz ve adet dönemi sıkıntılarının azalmasını sağlar ve rahatlatır. Düzenli kullanılması önerilir. 

Karabiberin Zararları Nelerdir?

Karabiberin faydası nedir açıklamasından sonra zararlarına da değinmek gerekir. Çocuklarda doğrudan kullanılması, solunması ve koklanması tehlikeli ve hayati risk taşır. Solunum yoluyla karabiber zerrelerinin akciğere kaçması, ölümcül risk taşır.  Çocuklardan uzak tutulması ve sadece yiyecek içinde kullanılması önerilir. Aşırı kullanımı mide asidinin artmasına ve mide yanmasına neden olur. Fazla tüketilmemesi önerilir. Oldukça acı olan baharatın kullanım dozları küçük miktarlarda olmasına özen gösterilmelidir. Yakıcı özellik içerdiğinden tahriş gücü fazladır, ciltle fazla temas etmemesine özen gösterilmelidir. 

Damar sertliği, bağırsak iltihabı, gastrit sorunları, egzama, tansiyon, romatizma sorunlarını yaşayan kişilerin tüketmemesi önerilir. Günlük olarak 1 çay kaşığından fazla tüketilmemesi gereken baharatın fazla kullanımı faydasından çok zarar veren özellikler taşır. Kullanım miktarına dikkat ederek tüketilmesi önerilir. Kronik hastalıklarda kullanımlarının kontrollü ve doktora danışılarak yapılması tavsiye edilir. Kullanım süresi 6 ayı geçen baharatın kullanılmaması gerekir. Bayatlayan baharatlar sağlık açısından zararlıdır.  

Sıkça Sorulan Sorular (S.S.S.)

Karabiber ile ilgili sıkça sorulan bazı sorular aşağıda yer almaktadır: 

Loader image

Karabiberin tarihi oldukça eskiye dayanır. Antik dönemlerden beri kullanılan karabiber, özellikle Orta Doğu ve Güney Asya mutfağında önemli bir rol oynamıştır. Tarih boyunca değerli bir ticaret malzemesi olarak kabul edilmiştir.

Karabiber, yeşil, siyah, beyaz ve kırmızı gibi farklı türlerde gelir. Bu türler, farklı olgunlaşma aşamalarında toplanır ve işlenir. Siyah karabiber, olgunlaşmış ve kurutulmuş biber tanelerinden yapılırken, beyaz karabiber ise olgunlaşmış tanelerin kabuklarının soyulmasıyla elde edilir. Yeşil karabiber ise daha taze, olgunlaşmamış tanelerden yapılır ve kırmızı karabiber de daha olgunlaşmış tanelerden yapılır, ancak özel bir işlemle hazırlanır. Her türün farklı aroması ve kullanım alanı vardır.

Önceki Yazı
Sonraki Yazı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir