Trabzon Hurmasının Faydaları Nelerdir

Trabzon Hurmasının Faydaları

Trabzon hurması  yenildiğinde neye iyi gelir? Hurma dediğimizde  sıcak iklimlerde yetişen, güçlü gövde ve büyük yaprakları ve geniş salkımlı bir bitkiyi düşünürüz. Fakat Trabzon hurması bilinen hurmalardan değildir. Peki Trabzon hurması nedir? Sıcak bir iklim istemeyen Trabzon hurması şeklen de normal hurmaya göre farklıdır. Akdeniz, Ege ve Karadeniz’de yetişir. 

Trabzon Hurması Nasıl Yetişir?

Orta ağır, organik madde anlamında zengin ve iyi drene edilmiş derin topraklarda trabzon hurması yetişebilmektedir. PH ortalama 7 seviyesindeki topraklarda iyi mahsul verir. Daha hafif topraklarda da yetişebilse de ürün kalitesi farklı olur.  Yağış miktarı düzensiz olan bölgelerde sık sık sulanma ihtiyacı bulunur.  Fidanların gelişimi oldukça hızlıdır. Trabzon hurma ağacı fidanları, yaprak dökümü ile birlikte Kasım ayının birinci ve ikinci haftasından itibaren, rakıma ve bölge şartlarına göre nisan ayı ortasına kadar dikilebilir. Genellikle aşılama yöntemiyle yetiştirilir. Ağacın dikiminden sonraki üç yılda şekil budaması yapılır. Çatal olarak yükselen filizlerin istenmeyenleri kırılır. İkinci yıl ise yeşil budama yapılır.

Trabzon Hurması Faydaları Nelerdir?

Trabzon hurmasının faydaları nelerdir saymak gerekirse: 

  • Bağışıklık sistemini güçlendirir.  
  • Bağırsak ve mide sorunlarının giderilmesinde önemli rol oynar. 
  • Alternatif tıp tedavisinde oldukça önemli bir yeri vardır. Birçok bilimsel araştırmada, bu meyve kullanılarak çeşitli testler yapılmıştır. Çıkan sonuçlardan sağlığa doğrudan olumlu etki yaptığı tespit edilmiştir. 
  • Saç ve cilt sağlığını da koruyucu bir gücü vardır. Bu nedenle saç bakım ürünlerinde esansının kullanıldığı bilinmektedir.
  • Cilt sağlığı için bazı özel klinikler ve güzellik merkezlerinin bu meyveden yararlandıkları belirtilmektedir. 
  • İyi bir c vitamin kaynağı olduğundan dolayı kışın yoğunlaşan gribal enfeksiyonlar için bire bir koruyucu ve derman olmaktadır. 
  • Hipertansiyonu da dengeleyici bir özelliği bulunmaktadır.

Trabzon Hurması Zararı Var mıdır?

Trabzon hurması oldukça yararlı bir meyve olarak kabul görmüş ve talep bulmuştur. Birçok hastalıktan koruma noktasında etkili işlevi ile özellikle son yıllarda yoğun popülerlik kazanmıştır. Fiyat olarak da değer kazanarak pahalı bir yiyecek olmuştur. Özellikle bazı önemli isimlerin bu meyveyi stokladıkları bilinmektedir. Siyaset, spor, sanat dünyasının önde gelen ve sağlığı ile bir nevi para kazanan zengin ve güçlü isimler, düzenli olarak bu meyveyi tüketmektedir.

Trabzon hurmasinin yararlari

Trabzon hurmasının faydaları

Fakat her gıdada olduğu gibi bu üründe de aşırı tüketim sonucu çeşitli sorunlar oluşabilir.  Bağırsak sağlığı üzerinde olumsuz etkisi olabilir. Yüksek meyve şekeri nedeni ile şekeri yükseltebilir. Kronik hastalığı olan kişilerinde tüketim için doktora danışması yararına olacaktır.

Sıkça Sorulan Sorular

Trabzon hurması hakkında sıkça sorulan sorulara bu bölümden ulaşabilirsiniz.

Loader image

Trabzon hurması Ağustos ve Eylül aylarında yetişir.

Trabzon hurması özellikle Trabzon'un Maçka ilçesinde yetişir.

Trabzon hurması genellikle taze olarak tüketilir. Ayrıca reçel, marmelat, şerbet, tatlı, kurabiye, pasta ve diğer tatlılarda da kullanılabilir.

Trabzon hurması A, C ve E vitaminleri, potasyum, kalsiyum, magnezyum, demir ve çinko gibi birçok mineral içerir.

Trabzon hurması, yüksek miktarda lif içerdiği için sindirim sağlığına yardımcı olur. Ayrıca, antioksidanlar açısından da zengin olduğu için kanser ve diğer kronik hastalıklara karşı koruyucu olabilir.

Trabzon hurması taze olarak saklanabilir veya reçel veya marmelat gibi işlenmiş ürünler haline getirilebilir. Taze hurmaları buzdolabında saklayabilirsiniz, ancak en iyi tat ve kalite için hava geçirmez kaplarda saklayın.

 

Önceki Yazı
Sonraki Yazı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir