Yer Fıstığının Faydaları Nelerdir

Yer fıstığı nedir diye merak eden kişiler için bu konu şu şekilde özetlenebilmektedir. Bu yiyecek, Nisan ve Mayıs ayları ile birlikte soğukların iyiden iyiye bitmesi ile ekimi başlanan ve baklagiller familyasından olan çok faydalı ve lezzetli olan bir kuruyemiş türüdür.

Yer fistiginin faydalari

Yer fıstığının yararları

Ülkemizde genellikle Akdeniz iklimi görülmekte olan topraklarda üretimi yapılan yer fıstığı, ılıman iklim koşullarını sevmektedir. Özellikle Osmaniye ve çevre illerde dikilmektedir. Buna ek olarak Marmara Bölgesi ve Güneydoğu Anadolu ve Batı illeri de yer fıstığı üretimi yapmaktadır. Yer fıstığı bitkisi, meyvelerini toprak altında bulundurduğu için diğer kuruyemiş çeşitlerine göre farklılık göstermektedir. 

Yer Fıstığının Bilinen Faydaları Hakkında

İnsan sağlığına birden fazla etkisi bulunan bu yiyecek türünü araştıran insanların en çok merak ettiği konuların başında yer fıstığı faydaları nelerdir sorusu gelmektedir. Bu soruya verilecek en önemli cevaplar ise şu şekilde belirlenmiştir;

  • İçerisinde ortalama 25 gram protein bulunduran yer fıstığı düzenli olarak tüketilerek kas kütlesi artırılabilmektedir.
  • Aminoasit çeşitleri içeren yer fıstığı sayesinde yaşamsal süreçler desteklenmektedir.
  • İçerisinde yüksek miktarda B vitamini bulundurduğu için kırmızı kan hücre üretim süreci hızlanmakta ve bağışıklık sistemi direnç kazanmaktadır.
  • A, C, D ve E vitamin deposu olan yer fıstığı sayesinde gün içerisinde daha az yorgun hissedilmektedir.
  • Tatlı yapımlarında yer fıstığı ezmesi kullanarak rafine şeker tüketimi azaltılabilmektedir.
  • İçerdiği antioksidanlar sayesinde cilt hücreleri kolaylıkla yenilenmektedir.
  • İçerisinde bulunan sağlıklı yağlar sebebi ile gün boyu tokluk hissi yaşatabilmektedir.
  • Çözünmez bir lif kaynağı olan yer fıstığı, sindirim sistemini desteklemektedir.
  • Yer fıstığı, kalp sağlığını koruma altına almaktadır.
  • Yer fıstığı, safra kesesi taş oluşumunu engellemektedir.

Yer Fıstığı Zararları

Her besin olması gerekenden fazla bir şekilde tüketildiği zaman insan vücudunda birtakım olumsuz etkiler yaratabilmektedir. Özellikle de kronik rahatsızlığa sahip olan kişilerin her besinden yeterli miktarda tüketmesi gerekmektedir. Eğer yer fıstığı olması gerekenden daha fazla tüketilirse vücutta aşağıda belirtilen yan etkilerin zararları gözlemlenmektedir;

  • Eğer çok fazla yer fıstığı tüketilirse, bu kuruyemişin içerisinde bulunan bir küf türü olan aflatoksin küf maddesi bulaşabilmektedir. Bu küf maddesi kişide iştahsızlık, göz sararması ve karaciğer problemleri gibi sorunlara yol açabilmektedir.
  • Vücutta bu besin türüne birtakım alerjik reaksiyonlar meydana gelebilmektedir. (Ağızda karıncalanma, bulantı, dil şişmesi ve nefes alırken zorluk yaşama.)

Yer Fıstığını Kimler Tüketemez?

Yer fıstığı bazı hastalık çeşitlerine sahip olan insanlar için yenilmesi pek de tavsiye edilmeyen bir besin grubudur. Bu besin grubunu;

  • Yüksek kolesterol seviyesine sahip olan kişilerin yemesi çok tavsiye edilmez. Çünkü yer fıstığı aynı zamanda içerisinde yüksek miktarda yağ oranı da bulunur.
  • Hamile ve emziren annelerin de yer fıstığını doktor kontrolü altında yemesi tavsiye edilmektedir.

Sonuç

Genel olarak yer fıstığı, besin değeri yüksek bir kuruyemiştir. Yer fıstığının faydaları oldukça fazladır. Yer fıstığı, faydalı yağlar, vitaminler, mineraller ve yüksek protein içermektedir. Yer fıstığı, içerdiği besin değerleri sayesinde özellikle kas gelişimini ve kalp sağlığını yüksek oranda desteklemektedir. 

Yer fıstığı, yüksek kalori içerdiğinden dolayı aşırı tüketiminden kaçınılması gerekmektedir. Ayrıca yer fıstığı, alerjen bir besindir. Dolayısıyla alerjik bünyeye sahip bir bireyin yer fıstığı tüketimi konusunda dikkatli olması gerekmektedir.

Sıkça Sorulan Sorular

Loader image

Yer fıstığı sağlıklı bir besindir. Eğer bir sağlık sorununuz yok ise günde ortalama bir avuç kadar tüketilebileceği söylenmektedir. Mevcut bir sağlık sorununuz var ise lütfen doktorunuza danışınız

Yer fıstığı, beyin gelişimine, kalp ve damar sağlığına iyi gelmektedir.

Yer fıstığı, aşırı miktarda tüketildiği zaman kontrolsüz bir kilo artışına sebep olabilmektedir. Yer fıstığı, eğer kavurma aşamasında yüksek ısıya uzun süre maruz kalırsa bazı vitamin ve yağlar zararlı bir hale dönüşebilmektedir. Yer fıstığına alerjisi olan bireyler özellikle dikkat etmelidir. Yer fıstığına alerjisi olan bireyler tükettiği zaman solunum bozukluğu, baş dönmesi ve bayılma gibi olumsuz durumlar yaşanabilmektedir.

Kabuklu yer fıstığı, B vitamini, E vitamini, fosfor, magnezyum ve potasyum içermektedir. Yer fıstığı içermiş olduğu vitamin, yağ ve mineraller açısından oldukça zengin olabilir fakat unutulmamalıdır ki fazla tüketimi sonucu olumsuz sonuçlar meydana gelebilmektedir. Dolayısıyla dengeli ve yeterli tüketimi önerilmektedir.

 

Önceki Yazı
Sonraki Yazı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir