Freelance Çalışmanın Faydaları Nelerdir

Freelance çalışma modeli, belirli bir ofis ortamı olmadan, kişinin kendi inisiyatifinde olan mekan ve zaman diliminde çalışma şekli olarak tanımlanan faydalı bir iş modelidir. Freelance çalışma modelinde herhangi bir kurum veya kişiye bağlı kalınmamaktadır. Freelance çalışma, son yılların en popüler iş modellerinden biri olmaktadır. Freelancer olarak çalışmak, kişisel ve profesyonel açıdan birçok fayda sağlamaktadır.

freelance çalışmanın faydaları nelerdir

Freelance Çalışmanın Faydası Nedir?

Freelance çalışan bir kişi, kendi işinin patronu olmaktadır. Peki freelance olarak çalışmanın avantajları nelerdir?

  • Freelancer, belirli bir zaman diliminde değil de, kendisinin en verimli olduğu zaman aralığında çalışma imkanına sahip olmaktadır.
  • Freelancer, işe başlama ve işi bitirme süresini kendisi belirlemektedir.
  • Freelancer çalışma ortamını kendisi belirlemekte ve dizayn etmektedir.
  • Ofis ortamına kıyasla freelance çalışan kişinin, dikkatini dağıtan ve motivasyonunu olumsuz yönde etkileyen nesne, obje veya birey olmamaktadır.
  • Freelancer, istediği işi kabul etme ve reddetme hakkına sahip olmaktadır.
  • Freelancer, yapmak istediği iş konusunda özgür olmaktadır.
  • Birçok ofis çalışanın şikayetçi olduğu yönetici baskısı olmamaktadır.

Freelancer Çalışmanın Dezavantajları Nedir?

Her iş modelinin birtakım avantajları bulunduğu gibi aynı zamanda birtakım dezavantajları da bulunmaktadır. Bunlar:

  • Freelance çalışıldığı için sigorta vb. gibi yan haklar şirketler tarafından karşılanmamaktadır.
  • Freelancer, sabit bir gelire sahip olmamaktadır. Bazı zaman aralıklarında hiç iş alamayabilmektedir.
  • Freelancer, çalışma ortamı için aşırı konforlu alan seçerse miskinliğe yol açabilmekte ve olumsuz etkilenmektedir.
  • İş veren kişi ve freelance çalışan kişi arasında güvensizlik sorunu olabilmektedir.
  • Freelance çalışan kişi ‘acaba paramı alabilecek miyim?’ sorusu ile işini yapabilmekte ve bu da verimi düşürebilmektedir.
  • İş veren ise freelance çalışan kişi için ‘acaba işi zamanında teslim edebilecek mi?’ sorusu ile baş etmek zorunda kalabilmektedir.
  • Freelance çalışma şeklinde toplantılar online ve sık gerçekleşebilmektedir.
  • Şahıs şirketi kurmak ekstra bir iş yükü getirmektedir.

Freelancer nedir ne iş yapar?

Freelancer, genellikle kendi işini yürüten ve serbest çalışan kişidir. Proje bazlı ve farklı birçok alanda çalışabilmektedir.

Freelancer şirket kurmak zorunda mı?

Freelancer şirket kurmak zorunda değildir. Ancak bazı durumlarda kurmak faydasına olacaktır. Şirket kurulması halinde freelancer, müşterisine fatura gönderebilmekte ve vergi avantajlarından yararlanabilmektedir.

Freelance Olmanın Fayda Sağlayabileceği Bazı Meslekler

Metin Yazarlığı

Freelance metin yazarlığı, kişinin kendi başına veya ücretli olarak bir başkası için yazılar yazmasıdır. Bu metinler genellikle web sitelerinde, bloglarda, sosyal medya platformlarında veya reklam kampanyalarında yer almaktadır. Freelance metin yazarları genellikle SEO (Arama Motoru Optimizasyonu) araçlarına uygun makaleler yazmaktadırlar. SEO aracılığıyla arama motorlarında üst sıralarda yer almayı amaçlamaktadırlar. Freelance metin yazarlığı yapmak isteyenlerin muhakkak dil bilgisi kurallarına hakim olması gerekmektedir.

Yazılım

Şirketler, muhakkak kendi bünyesinde veya dışarıdan bir yazılım hizmeti almak durumundadır. Fakat maliyet olarak kendi bünyesinde tam zamanlı bir yazılım mühendisi çalıştırmak oldukça yüksek olmaktadır. Dolayısıyla freelance olarak çalışan bir yazılım mühendisi ile iş birliği yapması maliyet açısından şirketler için oldukça önemlidir. Bu durum freelance olarak çalışan yazılım mühendislerinin faydasına olmaktadır.

Özel Ders

En çok veliler, ilköğretim ve ortaöğretim döneminde olan çocukları için tercih özel ders talebinde bulunmaktadır. Artık günümüzde öğrenciler, online ortamda özel ders almayı tercih etmektedir. Ağırlıklı olarak konuşma, yazma, dinleme ve okuma olmak üzere İngilizce dersleri tercih edilmektedir. Eğer eğitim fakültesi mezunu veya alanınızda uzman bir kişiyseniz freelancer olarak çalışmak için oldukça ideal olmaktadır.

Sonuç

Freelance çalışmanın faydası çok olduğu kadar dezavantajları da mevcuttur. Fakat olumsuzlukları en aza indirmek freelance olarak çalışan kişinin elindedir. Gelişen teknoloji ile birlikte tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de freelancer çalışan sayısı oldukça arttı ve artmaya da devam ediyor.

Dipnot: Mal veya hizmet belgelendirmesi için şirket kurma durumu değişiklik gösterebilmektedir. Dezavantajlarda da bahsettiğimiz gibi freelance çalışırken düzenli bir iş ve geliriniz olmayabilir. Eğer düzenli olarak iş yapılmıyor ise gider pusulası düzenlenmesi şahıs veya limited şirkete göre alternatif olarak gösterilebilir.  Gider pusulası kullanıldığı takdirde devlete ödenen ‘stopaj vergisi’ denilen bir vergi çeşidi vardır. Stopaj vergisini freelance çalışan kişi mi yoksa hizmeti alan kişi yani müşterinin mi ödeyeceği yapılan anlaşmaya bağlıdır.  Fakat eğer iş süreklilik arz ediyorsa serbest meslek makbuzu (SMM) düzenlenmelidir. Dolayısıyla kazancın miktar ve devamlılığına bağlı olarak şahıs şirketi kurulması gerekebilir. Detaylı bilgi almak için mutlaka yetkili bir mali müşavire danışmanızı tavsiye ederiz.

Sıkça Sorulan Sorular

Freelance çalışma ile ilgili sıkça sorulan soruları aşağıda bulabilirsiniz:

Loader image

Freelance çalışma, serbest bir çalışma tarzını temsil eder ve genellikle bir tam zamanlı iş gibi sabit bir maaş veya sigorta sunmaz. Serbest çalışanlar, projelere göre çalışır ve müşterilerle anlaşmalara dayalı olarak gelir elde ederler.

Müşteri bulmak için online freelance platformlarına katılabilirsiniz. Ayrıca sosyal medya, kendi web siteniz ve işletme ağları üzerinden müşterilere ulaşabilirsiniz. Ayrıca referanslar ve güçlü bir portfolyo oluşturmak da önemlidir.

Avantajlar arasında iş ve zaman esnekliği, farklı projelerde deneyim kazanma fırsatı ve kendi işinizi kurma özgürlüğü bulunurken, dezavantajlar arasında gelir dalgalanmaları, sosyal yardımların eksikliği ve müşteri bulma sürecinin zaman alıcı olması sayılabilir.

Gelir elde etmek için iş bulmaya odaklanın, projeleri zamanında ve kaliteli bir şekilde tamamlayın ve müşterilerinizle iyi bir ilişki kurun. Ayrıca müşteri portfolyonuzu genişletin ve uzmanlık alanınızı sürekli olarak geliştirin.

Önceki Yazı
Sonraki Yazı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir