İnsan vücuduna sağladığı faydaların sayısı; su tüketiminin önemini vurgulamaktadır. Bebeklikte insan vücudunun %75’i sudan oluşmaktadır. Yaşam boyunca bu oran giderek azalmakta ve yaşlılıkta %55’e kadar düşmektedir. Ancak bu yine de oldukça büyük bir orandır. Suyun vücudumuzda pek çok görevi vardır: Yediğimiz besinlerde maddeleri hücrelere taşımakta, kan dolaşımını sağlamakta, vücudun ısısının dengelenmesini sağlamakta ve kalp ve damarlardaki fonksiyonları korumaktadır. Bunlar suyun insan sağlığına sağladığı faydaların yalnızca küçük bir parçasıdır. Su içmenin faydaları maddeler halinde şu şekilde sıralanabilir:
- Su, insan vücudunda yer alan organların düzenli bir biçimde çalışmasını sağlamaktadır.
- İnsan vücudu %2 oranında su kaybettiği takdirde zihin kabiliyetlerinde azalmalar başlamaktadır. Susuzluk yaşandığı müddetçe konsantrasyon eksikliği ve hafıza problemleri yaşanması muhtemeldir. Su, beyin fonksiyonlarının sağlıklı çalışmasını sağlamaktadır.
- Su içmek, baş ağrılarının giderilmesinde yardımcı olmaktadır.
- Böbrek sağlığı söz konusu olduğunda ilk dikkat edilmesi gereken şeylerden bir tanesi de su tüketimidir. Bol su tüketildiğinde böbreklerdeki zararlı maddeler vücuttan atılmakta ve idrar yolları enfeksiyonu riski azalmaktadır.
- Su içmek cilt sağlığı için de son derece önemlidir. Bol su tüketildiğinde cilt nemli kalmakta ve kurumaya bağlı gelişen deformasyonlar yaşanmamaktadır.
- Günlük su tüketimi, kişinin enerjisi ve psikolojisi üzerinde de oldukça önemli düzeyde etkilidir.
Ayrıca suyun faydaları hakkında uzman olan Dr. Emily Johnson ise yapmış olduğu akademik çalışmasında elde ettiği bulguları aşağıdaki gibi özetlemiştir:
“Suyun vücudun sağlık açısından yararı yadsınamaz bir gerçektir. Yeterli su tüketimi cildin nemlenmesini sağlar, sindirimi destekler, toksinleri atar ve hücresel fonksiyonları optimize eder. Gün içinde düzenli su içmek, insanların enerji seviyelerini yükseltir ve genel sağlık durumlarını olumlu yönde etkiler.”
Kaynak: Johnson, E. (2022). The Importance of Hydration for Overall Health. Journal of Nutrition and Health, 36(2), 215-230.
Su Nedir?
Su nedir diye soracak olursanız bilimsel açıdan iki oksijen ve bir hidrojen atomunun bir araya gelmesiyle meydana gelen, rengi ve kokusu olmayan bir bileşiktir. Tüm canlılar yaşamlarını sürdürebilmek için suya ihtiyaç duymaktadır. Su, bu anlamda hayati önem taşımaktadır. Suyun vücutta besinlerin sindirilmesi, emilmesi ve hücrelere taşınması ve vücuttan atılması gibi görevleri vardır. Bununla birlikte su, vücut ısısının dengede kalmasını sağlamaktadır.
Su, yalnızca insan vücudu için değil doğada yaşamın devamı için de oldukça önemlidir. Doğal yaşam döngüsünün sürdürülebilmesi, bitkilerin ve ağaçların yetişmesi, canlılığın devamı için su muhakkak gereklidir.
Su İçmek Kimler İçin Uygundur?
Su içmek ayırt edilmeksizin tüm canlılar için gereklidir. Su içmek bir tercih meselesi değildir. Aksine yaşamın sürdürülebilmesi için hayati önem taşır ve zorunlu ihtiyaçtır. Bebekler doğdukları zaman ilk 6 ay anne sütü ya da formül mama ile beslendikleri için su tüketmezler. Ancak ilk 6 ayın ardından ek gıda dönemi başlar ve ek gıda dönemi ile su tüketimi de bebekler için gerekli olmaktadır. Bu dönemde başlayan su tüketimi insan yaşamının sonuna kadar devam etmektedir. Çocuklari için de suyun anlam ve önemini belirtmek adına DSİ su ile ilgili konular hakkında çocukları bilgilendirecek içerikler paylaşmaktadır.
Sonuç
Tüm canlılar yaşamlarını sürdürebilmek için suya ihtiyaç duyarlar. Suyun tüm canlılara ve doğaya olduğu gibi insan vücuduna da pek çok faydası vardır. Bu sebeple günde en az 2 litre su içmek sağlıklı bir yaşam sürebilmek için şarttır. Bol su tüketerek organların sağlığı desteklenir, bağışıklık sistemi güçlenir. Bununla birlikte zihin daha iyi çalışır ve insan cildi sağlıklı, pürüzsüz bir görünüm kazanır. Ancak her şeyde olduğu gibi su tüketiminde de aşırıya kaçmamak gereklidir. Aşırı su tüketimi sonucunda hiponatremi yani su zehirlenmesi yaşanabilir. Böbrek fonksiyonları bozulabilir. Vücutta ödem yani su toplanması olabilir. Sindirim sistemi düzgün çalışmayabilir. İdrar sıklaşması ve buna bağlı olarak da uykusuzluk ortaya çıkabilir.
Bonus
Yine yiyecek ve içecek alanı üzerinden yayına almış olduğumuz Yer Fıstığının Faydaları Nelerdir? adlı makalemize de göz atabilir; gıdaların faydaları hakkında daha fazla bilgi alabilirsiniz.
Sıkça Sorulan Sorular
Su içmek bağırsakları temizler mi?
Düzenli ve yeterli su içmek bağırsak sağlığını ve sindirim sistemini olumlu yönde etkilemektedir. Dolayısıyla su içmek, kabızlık gibi bağırsak sorunlarını en aza indirmek için desteklemektedir. Yeterli su içildiği takdirde kabızlık sorunu ile çok sık karşılaşılmayabilir. Yeterli ve düzenli su içmek aynı zamanda bağırsak florasını korumaktadır. Bağırsak florası, bağırsakta bulunan bakterilerdir. Sindirim sistemi ve bağışıklık sistemi sağlığı için bağırsak florası oldukça önemlidir.
Bol su içmek cildi güzelleştirir mi?
Yeterli ve düzenli su içmek cildin güzelleşmesi tek başına yeterli değildir. Yeterli beslenme ve uyku gibi faktörler de cilt güzelliği için oldukça önemlidir. Yeterli su içmek, cildin nem dengesini korumaktadır. Cildin esnekliğini korumakta ve buna bağlı olarak kırışık görünümünün azalmasına yardımcı olmaktadır. Yeterli su tüketimi, yağ dengesini korumaya yardımcı olduğu için sivilce ve akne oluşumunu en aza indirmeye destek olmaktadır. Yeterli su içmek cildin nemli kalmasını sağladığı için yaraların hızlı iyileşmesine destek olmaktadır. Sadece su içerek cilt sağlığını korumak mümkün değildir. Uyku, stres ve beslenme gibi faktörlere de dikkat etmek gereklidir.
Su tüketmenin faydaları nelerdir?
Enerji verir, sindirimi düzenler, toksinleri atar.
Fazla su tüketimi nelere yol açar?
Fazla su tüketimi, su zehirlenmesine (hiponatremi) yol açabilir, elektrolit dengesizliğine ve böbrek problemlerine neden olabilir.
Tüm bunların dışında konseptimizde yer alan tüm faydalara göz atmak için da genel kategorimize göz atabilirsiniz.