Son dönemde en çok ilgi çeken ve popüler olan besin Kinoa nedir diye merak edilmektedir. Kinoa, tam proteinlerden, glutensiz ve tam tahıl özelliğinde olan, besin değeri yüksek karbonhidrattır. İçeriğinde 9 esansiyel aminoasit türünün hepsi bulunur. Botanik değeri, tahıla benzer yapıda ve görüntüde olmasına rağmen ıspanakgiller ailesine ait bir bitkidir. Tam tahıllı özelliği ve gluten içermeyen yapısıyla, birçok alanda pirincin yerini alır. Mineral, vitamin ve lif oranları yüksektir.
Gelişimsel tarihi oldukça eskiye dayanan bitkinin, İnka dönemlerinde ana tahıl grubunun kraliçesi olarak görüldüğü bilinmektedir. Yaygın olarak beyaz ve fildişi renkleri kullanılmasına rağmen siyah ve kırmızı tohum şeklinde de bulunur. Her rengin tadı değişiklik gösterir. Beyaz ve fildişi renginde olan kinoa pişince kabarır. Siyah ve kırmızı olanlar pişirilme sonrası renk ve hacimlerini korur. Organik yapıda olan bitki, un haline getirilerek de kullanım alanları genişletilmiştir.
Tahılların Kraliçesi Kinoa: Kinoanın Besin Değerleri
Rafine edilen tüm tahıllara göre, tam tahıllarda en iyi değerlere sahip özelliklerde olan kinoa ilk sırayı alır. B ve Demir kaynağı bakımından yüksektir. Yüksek protein içerir. Glutensiz yapısı ve kalori değeri açısından, diyet listelerinde sıkça kullanılır.
100 gr kinoa 120 kcal kalori içerir. 21,3 gr karbonhidrat, 2,8 gr lif, 4,4 gr protein, 1,9 gr yağ, 172 mg potasyum, 17 mg kalsiyum, 1,5 mg demir, yüksek oranda B ve A vitaminini bulunur. Vücudun üretemediği tüm amino asitler kinoa bünyesinde bolca bulunur. Düşük glisemik indeksine sahiptir. Lifli yapısı tok tutucu özellik gösterir. Protein ve karbonhidrat yapısı metabolizmayı hızlandırıcı etkiye sahiptir.
Kinoanın Kullanım Alanları
Düşük kalorisi, gluten içermeyen yapısı, bol lif özelliğiyle kilo vermede etkili olur. Diyet listelerinde sıkça yer alan bitki, metabolizmayı hızlandırıcı etkisiyle enerji verir. İçeriğinde bulunan çözünür lifler, kan şekeri seviyesinin düşmesini sağlayarak, şeker ve kolesterol seviyelerini dengeler. Zayıflama, diyabet, kolesterol, tansiyon içerikli diyet listelerinde sıklıkla yer alır. Tok tutucu ve enerji verici özelliği, okul dönemi çocuklarının uzun süre bir acıkmasını engeller. Sporcular yüksek protein ve karbonhidrat içeriği nedeniyle beslenme programlarında bulundurur. Mutfaklarda pirincin kullanıldığı her yemekte kullanılır. Pirince göre daha sağlıklı ve faydalıdır. Zararlı etkileri bulunmaz.
Kinoanın Faydaları Nelerdir?
Diyetlerin gözdesi, popüler ve sağlıklı besin kaynağı, kinoa faydaları nelerdir:
- Yüksek oranda besin değerlerine sahiptir. Vücudu hastalıklara karşı korur ve direncini artırır.
- İçeriğinde bulunan lif değerleri, bağırsak florasını iyileştirir.
- Sindirim ve boşaltım sistemini düzenleyici etkiye sahiptir.
- Glutensiz oluşundan dolayı gluten intoleransı olanlar tercih eder.
- Düşük glisemik indeksine sahip olan bitki kan şekerini düzenler.
- Potasyum, magnezyum içeriği kramp ve kas ağrılarını giderir.
- Yüksek antioksidan özelliği karaciğer enzimlerini düzenler, kanser oluşumuna engel olur.
- 9 farklı amino asit içeriği bağışıklık sistemini geliştirir.
- Metabolizmayı hızlandırarak yağ yakılmasına yardımcı olur.
Sonuç
Kinoa, genel olarak mucize besin olarak belirtilir. Kinoa, vücut için gerekli olan tüm amino asitleri neredeyse karşılamaktadır. Kinoanın içerisinde A, B, kalsiyum, magnezyum ve fosfor gibi mineraller mevcuttur. Kalsiyum içerdiği için kas, kemik ve beyin gelişimini desteklemektedir. Özellikle protein ve amino asit açısından çok zengin olduğu için et, tavuk ve balık gibi besinlere alternatif olarak gösterilmektedir. En önemli özelliklerinden bir diğeri ise gluten içermediği için gluten hassasiyeti olan kişilerce rahatlıkla ve güvenle tüketilebilir olmasıdır. Lif oranı yüksek olduğu için kişiyi uzun süre tok tutmaktadır. Sindirimi kolaydır. Yaklaşık olarak 5000 yıldır Bolivya ve Peru civarlarında üretilmektedir. Dünyanın her yerinde yetiştirilemediği için biraz pahalı bir üründür.
Sıkça Sorulan Sorular
Kinoa hakkında sıkça sorulan soruları aşağıdan öğrenebilirsiniz:
Kinoanın faydaları nelerdir?
Yüksek oranda protein ve lif içerir. Sindirimi kolaydır. Gluten içermez. Dolayısıyla gluten hassasiyeti olan kişiler rahatlıkla tüketebilir. Zayıflama ve kilo verme dönemlerinde oldukça yardımcı bir besindir.
Kinoa nasıl tüketilir?
Kinoa, salata içerisinde tüketilebilir. Sert bir yapıya sahip olduğu için haşlanarak tüketilmesi mide ve bağırsak sindirimi için yararlı olacaktır.
Kinoayı kimler kullanamaz?
Kinoa, kan sulandırıcı etkiye sahip olduğu için tüketiminde dikkat edilmesi gerekir. Tüketmeden önce mutlaka doktor ile görüşülmelidir.